İki kişinin ömürlük bir söz ile birbirlerine bağlandığı kutsal birliktelik, evlilik şık ve seçkin bir mühürle ünlü. Ömürlük yolculuğun sembolü, mührü; evlilik teklifi yüzükleri ve alyanslar. Parmaklara takılan sembolik evlilik yüzüğü, bir aksesuardan çok daha fazlasını ifade ediyor. Aşkın, bağlılığın, sadakat ve aile olmanın göstergesi oluyor.
Peki, bin yıllardır parmaklarımızda taşıdığımız evlilik yüzüğünün köklerini merak ettiniz mi? Evlilik teklifi yüzükleri hangi ele takılır? Neden bir parmağımıza yüzük parmağı denir? Geleneklere, kültürlere göre nasıl farklar var? İşte tüm bu soruların yanıtlarını sizin için araştırdık.
Şimdi, evlilik yüzüğüne hak ettiği özeni gösteriyoruz. Işıl ışıl parıltısı ile gözümüzü alan yüzükler için dosyamızı açıyoruz. Siz de evlilik yüzüğü hangi parmağa takılır öğrenmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Baş parmağından itibaren sayarsak, elimizin dördüncü sıradaki parmağı yüzük parmağıdır. Serçe parmağınız ile orta parmak arasındaki parmağa yüzük parmağı denir. Bu parmak adını, anlayabileceğiniz üzere aksesuar için tercih edilmesinden alıyor. Peki yüzük parmağının bu adı alması tesadüf eseri mi?
Yüzüklerin taşıdığı sembolik anlamları düşündüğünüzde bunun bir tesadüf olmadığını fark edebilirsiniz. Kültürlere, inançlara göre el değişse de yüzük parmağının aksesuar için tercih edilmesi bilinçli bir tercih. Bu seçimin nedenlerini ve tarihi kökenlerini bir sonraki başlığımızda bulabilirsiniz.
Ülkemizde evlilik teklifi yüzükleri önce sağ, sonra sol elde duruyor. Evliliğe adım adım ilerlediğiniz bu süreçte evlilik yüzüklerinin yolculuğu tam olarak şöyle;
Söz yüzüğünü sağ elin dördüncü parmağına takabilirsiniz. Peki kadın ve erkekte evlilik yüzüğü hangi ele takılır sorusunun yanıtı aynı mı? Evet, kadın veya erkek fark etmiyor. Hem kadın hem de erkek, sözlüyken yüzüklerini sağ elinde taşıyor.
Nişan sonrasında yüzükler, yine sağ el yüzük parmağında kalıyor. Nişanlandığınızda sözde taktığınız yüzüğün yerini değiştirmeniz gerekmiyor.
Evlilik itibarıyla yüzüğü sol elinize alabilirsiniz. Bu değişim, kutsal bağın kurulduğunu ilan ediyor.
Dünyanın dört bir yanında evlilik yüzüğünün genellikle sol ele takıldığını fark edebilirsiniz. Ülkemiz de bu ülkelerden biri. Bunun yanında bazı ülkelerde evlilik yüzüğü sağ ele takılıyor. Peki neden? Bu farkın kaynağı ne?
Evlilik teklifi yüzüklerinin sol ele takılmasının altında Vena Amoris efsanesi var. Daha çok Batı geleneğinde karşımıza çıkan bu efsane, kimi kaynaklarda Roma, kiminde Mısır medeniyetlerine atfedilmiş.
Antik uygarlıklarda, aşk damarı da denilen Vena Amoris’in varlığına inanılıyordu. Bu inanç, sol elin yüzük parmağının kalbe giden en kısa yol olduğu bilgisine dayanıyor. Tam da bu nedenle, aşkın yuvası varsayılan kalbe ölümsüz aşkla mühürlendiği evlilik için sol el yüzük parmağına alyans takılıyordu.
Vena Amoris efsanesinin bildiğimiz iki kaynağı var.
Henry Swinburne’ün 1686 tarihli “A Treatment of Espousal or Matrimonial Contracts” kitabında Eski Mısır’ın bu geleneği üstlendiği yazıyor.
Öte yandan Wendy Doniger’in “The Ring of Truth: And Other Myths of Sex and Jewelry” kitabı efsaneyi farklı medeniyetlerle ilişkilendiriyor. Okuduğunuzda, hem Mısır hem Roma hem de Antik Yunan’da bu geleneğin olduğunu fark edebilirsiniz.
Günümüzün anatomi bilgisi ise maalesef bu efsanenin doğru olduğuna dair kanıt sunamıyor. Çalışmalara göre, parmaklarımızdaki damarlar ana bir damara bağlanıyor. Yüzük parmaklarından doğrudan kalbe ulaşan bir damar mevcut değil. Diğer bir deyişle en kısa yol sol elin yüzük parmağından geçmiyor.
Yine de bu romantik efsane dolayısıyla evlilik yüzüğü hangi ele takılır sorusunun yanıtı birçok ülkede, “sol” oluyor. Dolayısıyla evlilik teklifi yüzükleri, söz ve nişan süreçleri ile beraber sağ ele takabilirsiniz. Evlilik akdi gerçekleştiğinde yüzükleri sol elinize taşıyabilirsiniz.
Doğu Avrupa ülkelerinde evlilik teklifi yüzüğü hangi parmağa takılır diye incelerseniz, yüzükleri genellikle sağ elde görebilirsiniz. Almanya, Avusturya, Polonya, Hollanda, Norveç, Bulgaristan ve Ukrayna’da evlilik yüzükleri sağ elde yer alıyor. Şans ve güç göstergesi olduğuna inanılan sağ el yüzüklerinin evliliğe de iyi dilekler vadettiğine inanılıyor. Bu ülkelerin bazılarında evlilik teklifi yüzükleri solda taşınırken, evlilikle beraber yüzükler sağa naklediliyor. Bazılarında ise hem teklif hem de nişan ve evlilik süreçlerinde, hep sağ el kullanılıyor.
Evlilik ile taçlanan ömürlük birlikteliğin ilk adımı söz, sonrası ise nişandır. Kutsal yolculuğun her durağında takılan yüzüklerin farklı özelliklere sahip olması gerekiyor. Peki söz yüzüğü, nişan ve evlilik yüzüğü farkları neler? Evlilik teklifi için yüzük nasıl olmalı? İşte bu süreçte ihtiyacınız olan kapsamlı rehber;
Söz yüzüğünü ailelerin de olduğu bir tören ile takmalısınız. Zaman zaman nişan töreni ile bir yapılan söz etkinliklerinde, çift birlikteliğini alyanslar ile somutlaştırıyor. Evliliğe kadar olan süreçte bağlılığı ifade eden söz ve nişan için bir örnek veya benzer alyanslar tercih edebilirsiniz. Kadınlar için genellikle taşlı modeller seçebilirsiniz. Erkekler ise sade seçenekleri daha çok kullanıyor.
Evlilik yüzükleri ise ömürlük bağın sembolü. Evlilik töreninin yapıldığı günün tarihini ve eşin adını yüzüğün içine yazdırabilirsiniz. Çiftler evlilik yüzüklerini seçerken daha rahat olmasına özen gösteriyor. Çünkü uzun ömürlü bu yolculukta, yüzükler yıllarca günlük hayatın bir parçası oluyor. Ayrıca yüzüklerin tasarımlarının günlük kombinlere uyum sağlamasına da dikkat edebilirsiniz. Bunun için sade tasarımlar daha çok rağbet görüyor.
Son olarak evlilik teklifi için yüzük konusuna ayrı bir parantez açmalıyız. Evlilik teklifi yüzükleri ile erkekler kadınlara bağlılığı teklif ediyor. Diğer bir deyişle onlara bu yolculuğa beraber çıkma sorusunu içeriyor. Bu nedenle evlilik teklifi ederken takacağınız yüzüğün gösterişli ve değerli olması önemli. Klasik olarak bu törenlerde tektaş pırlantalar takılması gelenekler arasında. Siz de evlilik teklifi yüzükleri seçerken bu yüzüğün bir değer göstergesi olduğunu aklınızda tutmalısınız.
Evlilik teklifi yüzükleri için çeşit çeşit model sizleri bekliyor. Altının renginden taşın büyüklüğüne kadar çok sayıda özellik var. Partnerinizin takılarını genellikle hangi renklerde seçtiğine dikkat ederek altın rengine karar verebilirsiniz. Her zaman beyaz altın takan sevgilinize, beyaz altından bir pırlantalı bir yüzük alabilirsiniz. Dilerseniz yüzüğün içine teklif tarihini işletebilirsiniz.
Evlilik teklifi alan kadınlar, söz veya nişan gibi bir bağ kurulmadan önce teklif yüzüklerini sağ ele takıyor. Söz ile beraber klasik alyanslar aldığınızda, tektaşınızı alyans ile bir arada kullanabilirsiniz. Evlilik bağından önce hem tektaş yüzüğü hem de alyansı sağ elinizde taşımalısınız. Erkekler için de aynı el kuralı geçerli. Geleneklerimize göre evlenmeden önceki tüm süreçlerde, yüzükler sağ elde taşınıyor. Beylerin de alyanslarını sağ eline takması gerekiyor.
Peki tektaş ve evlilik yüzüğü hangi parmağa takılır, nasıl takılır?
Evlilik teklifi söz, nişan ve evlilik süreçlerinden önce yapıldığı için her zaman önce evlilik teklifi yüzüklerini takmalısınız. Teklif sembolü tektaş, parmağınıza ilk takacağınız yüzük olmalı.
Evlenmeden önce sağ elinizin yüzük parmağına önce tektaşı ardından söz için aldığınız alyansı takabilirsiniz.
Evlendikten sonra ise sol elin yüzük parmağına önce evlilik teklifi yüzükleri olan tektaşları sonra alyansı takabilirsiniz.
Yüzük takma konusunda gelenekler oldukça çeşitli. Dünyanın dört bir yanında kültürden kültüre evlilik yüzüğü taşıma alışkanlıkları değişiyor. Peki, nerede evlilik yüzüğü hangi parmağa takılır? İşte yanıtları;
Brezilya evlilik yüzüğü konusuna ülkemizle aynı geleneklere sahip. Ülkede nişan yüzükleri sağ, evlilik yüzükleri ise sol ele takılıyor.
Yahudi geleneğinde evlilik yüzükleri işaret parmağında taşınıyor.
Hollanda ve Almanya’da nişan sürecinde sol, evlilikte sağ el yüzük için kullanılıyor.
Eski Hıristiyan geleneklerinde, baba, oğul ve kutsal ruh sembolizmi için gelinlerin üç parmağına birden yüzük takıldığını kaynaklarda görebilirsiniz.
Çin’de Uzak Doğu geleneklerine göre, evlilikle beraber kadınlar yüzükleri sağ, erkekler sol eline takıyor.
Daha birçok farklı örnek bulabileceğimiz bu konu, yüzük evrensel bir simge olsa da takma şeklinin değiştiğini gösteriyor.
Ülkeler |
Nişan yüzüğü hangi ele takılır? |
Evlilik yüzüğü yüzük hangi ele takılır? |
Türkiye |
Sağ |
Sol |
Almanya |
Sol |
Sağ |
İngiltere |
Sol |
Sol |
Amerika |
Sol |
Sol |
Norveç |
Sağ |
Sağ |
İspanya |
Sağ |
Sol |
Avusturya |
Sağ |
Sağ |
Polonya |
Sağ |
Sağ |
Hollanda |
Sağ |
Sağ |
Kanada |
Sol |
Sol |
Bulgaristan |
Sağ |
Sağ |
Ukrayna |
Sağ |
Sağ |
Kadın takılarının daha gösterişli olmasına uzun yıllardır alışığız. Geleneksel olarak kadın ve erkek alyansları arasında belli başlı birkaç farktan söz edebiliriz. Örneğin kadın yüzükleri genellikle daha ince, zarif ve detaylı işçilik ürünü oluyor. Erkekler ise daha sade ve kalın alyansları tercih ediyor. Kadın alyanslar genellikle 3 ile 5 milimetre arasında, erkek alyanslar ise 5 milimetreden büyük oluyor. Ancak günümüzde bu fark gitgide azalıyor. Hem kadın hem de erkekler için daha sade modeller ön planda çıkıyor.
Öte yandan, geçmiş yıllarda kadınlar için daha çok sarı altın tercih ediliyordu. Erkekler ise gümüş renk seçenekleri yöneliyordu. Günümüzde hem kadın hem de erkekler, kendi altın, gümüş veya platin alyanslar tercih edebiliyor.
Geniş alyans koleksiyonu ile hayatlarını birleştirecek çiftler Pare Pırlanta'yı tercih ediyor. İnce işçilik ürünü, kaliteli ve zarif alyans koleksiyonu orijinal evlilik yüzüğü arayanların seçimi Pare Pırlanta.
Peki Pare Pırlanta alyans koleksiyonunda neler var? Klasik modeller, modern ve vintage alyanslar sizi bekliyor.
Klasik modeller, modası hiç geçmeyen tasarımları ile yanınızda.
Modern tasarımlar genç çiftlerin gözdesi oluyor.
Nostaljik izler taşıyan retro parçalar ise aşkın zamansızlığını ilan ediyor.
Siz de Pare Pırlanta’nın geniş evlilik yüzüğü koleksiyonunda hem alyans hem de evlilik teklifi için yüzük çeşitleri bulabilirsiniz. Üstelik bakım garantisi, kolay iade, ölçü değişimi, ücretsiz ve aynı gün kargo avantajları da var.
Dinimize göre evlilik yüzüğü hangi parmağa takılır?
İslam dinine göre sağ ve sol elin serçe parmağına yüzük takmak sünnet. Hz. Muhammed peygamberimizin yüzüğü kaşı avuç içine gelecek şekilde serçe parmağına yüzük taktığı rivayet ediliyor. (Ibn Abidin, a.g.e., V, 316; Kamil Miras, Tecrid Tercümesi, XII, 108).
Evlilik teklifinde yüzük hangi parmağa takılır?
Teklif sırasında yüzüğü sağ elin yüzük parmağına takabilirsiniz.
Evlilik öncesinde evlilik teklifi yüzüğü hangi parmağa takılır?
Evliliğe kadar yüzükler sağ elde taşınıyor. Sonrasında hem tektaş hem de alyans sol elde duruyor.